Education & Science

Torrington Square, Bloomsbury, London WC1

Client: The University of London

The objective of this project was to create a rejuvenated London square in the heart of Bloomsbury, close to the University’s Senate House and a new building for Birkbeck College.

The design builds upon the principles set out in RMA’s masterplan strategy for the campus and has transformed what was a left-over space.The layout involves a series of grassed and planted panels on axis with the Senate House, creating a number of sub-spaces for sitting and recreation. A generous terrace paved with granite slabs creates space for circulation and informal events in front of Birkbeck College’s main entrance.

The project was completed in 2005 and awarded a Landscape Institute Commendation in the Design Category.